Tarta z gruszkami

Składniki na 8 porcji. Ciasto: • 25 dag mąki • 12 dag masła • żółtko jajka • łyżeczka śmietany 18% • sól. Farsz: • 15 dag gorgonzoli • 200 ml śmietany • 3 jajka • 3 gruszki • garść orzechów włoskich • sól • pieprz • gałka muszkatołowa.

Zdjęcie

Tarta z gruszkami /123/RF PICSEL
Tarta z gruszkami
/123/RF PICSEL



1. Pokrojone masło zagnieć z mąką. Dodaj żółtko jajka, śmietanę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, ulep kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ją i wylep naczynie do tarty.

Reklama

2. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 12 minut.

3. Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodaj do masy pokruszoną gorgonzolę, po czym zalej nią podpieczoną tartę.

4. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry gruszki i posyp całość rozdrobnionymi orzechami.

5. Przyklep i znowu wstaw do piekarnika na 10 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej