Tarta z konfiturą brzoskwiniową

Składniki: porcja kruchego ciasta z 25 dag mąki. Masa: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 25 dag kon fitury brzoskwiniowej. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej, 5 dag białej czekolady, garść orzechów włoskich, masło do formy.

1. Ciastem wylep posmarowaną masłem formę do tarty (25 cm), nakłuj je widelcem, piecz ok. 20 min w 190°C, wystudź.

Reklama

2. Masa: zagotuj 40 ml wody, dodaj skórkę pomarańczową i konfiturę. Doprowadź do wrzenia i duś ok. 10 min. Przestudź.

3. Na spodzie rozsmaruj kajmak, a na nim masę pomarańczowo-brzoskiwniową. Posyp orzechami, polej roztopioną czekoladą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej