Tarta z migdałami

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 13 dag mąki pszennej, 7 dag cukru pudru, 7 dag zimnego masła lub margaryny, 1 żółtko, szczypta soli. Ponadto: 30 dag migdałów (blanszowanych), 18 dag cukru, 1 łyżka miodu, 50 ml wody, 5 dag masła, 45 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na kawałki tłuszcz oraz żółtko, szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep formę do tarty (podłużną).

Spód nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 10 min.

2. Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą przestań mieszać i gotuj jeszcze ok. 10 min aż zmieni kolor na bursztynowozłoty.  Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz śmietankę, wymieszaj.

Postaw na ogniu, podgrzewaj mieszając ok. 1 min. Na koniec dodaj migdały, całość wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na ciasto. Wstaw do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej