Tiramisu

Składniki: okrągłe lub podłużne biszkopty (ilość wg upodobania), amaretto (ilość wg uznania, np. 1/4 szkl.), duża filiżanka zaparzonej mocnej kawy, sproszkowana czekolada lub kakao, op. serka mascarpone, 4 jajka, 4 łyżki cukru

Przygotowanie: Jajka umyj i sparz, po czym oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce serka mascarpone, dokładnie mieszając, np. mikserem na małych obrotach.

Reklama

Białka ubij na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy, mieszając, ale bardzo delikatnie, np. łyżką lub ręczną trzepaczką (aby masa nie opadła).

Amaretto połącz z filiżanką kawy rozpuszczalnej, najlepiej zimnej (kawy może być też nieco więcej, np. szklanka – jej ilość, podobnie jak ilość amaretto, zależy od tego, ilu biszkoptów chcesz użyć do deseru). W kawie z likierem namocz przygotowane biszkopty.

Przygotuj szklane pucharki (deser wygląda pięknie także w szklanej dużej salaterce). W naczyniach poukładaj warstwami: nasączone biszkopty, białą masę i ponownie biszkopty, a na nich znowu masę. Posyp obficie czekoladą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.

Tiramisu możesz też przygotować w dużej blaszce lub foremce. Po schłodzeniu pokrój je na kawałki jak ciasto (najlepiej nożem moczonym w gorącej wodzie) i serwuj na talerzykach.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej