Tiramisu czekoladowe bez jajek

Skład na 4 porcje: ● 300 g podłużnych biszkoptów ● 500 g serka mascarpone ● 500 ml śmietany kremówki ● 1 szklanka cukru pudru ● 200 ml mocnego espresso ● 100 ml likieru amaretto ● 1 łyżka brązowego cukru ● ciemna czekolada do posypania np. Wawel 90%

Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji 3,20 zł

1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do zgęstnienia. Nie przerywając, dodajemy partiami serek mascarpone. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki.

Reklama

2. Przygotowujemy kawę, dodając brązowy cukier i likier amaretto. Chłodzimy.

3. Na dno pucharków lub szerszych szklanek dajemy skropione kawą, połamane biszkopty, przekładamy masą serową, czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy startą ciemną czekoladą. Dekorujemy biszkoptami, chłodzimy kilka godzin.

Wartość odżywcza 1 porcji 329 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 33 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej