Tiramisu z morelami

Składniki: 25 dag serka mascarpone, 10 dag cukru pudru, 250 ml gęstego jogurtu waniliowego, 200 ml kremówki, 50 ml likieru amaretto, 100 ml mocnego naparu kawy, 30 dag podłużnych biszkoptów, puszka moreli w syropie, ciemne kakao do posypania

Reklama

Przygotowanie ok. 30 minut • Porcja 440 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji

Przygotowanie: Serek mascarpone rozmieszaj dokładnie z cukrem pudrem i jogurtem waniliowym (zamiast mascarpone możesz użyć trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu – takiego, jak na sernik). Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serowo- -jogurtową.

W 100 ml gorącej wody rozpuść 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, można też przygotować napar z kawy mielonej i po zaparzeniu odcedzić przez gęste sitko. Do naparu wlej likier amaretto i odstaw do wystudzenia.

Morele wyjmij z syropu, wyłóż na sito do odsączenia, następnie  pokrój je w ćwiartki.

W szklanym, przezroczystym naczyniu układaj warstwami biszkopty namoczone w kawie z likierem, masę serową i pokrojone morele. Ostatnią warstwą powinna być masa serowa.

Wyrównaj powierzchnię i wstaw deser do lodówki na kilka godzin (minimum dwie). 6Przed podaniem oprósz wierzch tiramisu ciemnym kakao. Możesz również suto posypać powierzchnię wiórkami gorzkiej czekolady.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej