Torcik arbuzowy

Składniki na 12 porcji. Ciasto: ● 3 jajka ● pół szklanki cukru ● 2/3 szklanki mąki pszennej ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej ● łyżeczka zapachu waniliowego ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: ● pół kg miąższu arbuza ● 2 galaretki.

❶ Galaretki rozprowadź w trochę mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.

❷ Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Potem dołóż żółtka i delikatnie połącz.

Reklama

❸ Do masy dodaj pół szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, zapach do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj całość ro- botem kuchennym na wolnych obrotach.

❹ Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

❺ Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz ok. pół godziny.

❻ Na ostudzonym cieście rozłóż kawałki arbuza i zalej je tężejącymi galaretkami. Przed podaniem porządnie schłodź.

Czas przygotowania: 240 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 80. Stopień trudności: średni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej