Torcik czekoladowy z budyniem i wiśniami

Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 25 dag margaryny, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 6 jajek, 40 dag mąki pszennej, po 2 łyżki kakao i rumu, 4 łyżki mleka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 dag wiśni bez pestek (mrożonych albo z kompotu); Na krem: 450 ml mleka, 1 op. budyniu śmietankowego, 5 łyżek cukru pudru, 25 dag masła roślinnego,1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady; Dodatkowo: 2 op. polewy czekoladowej, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania tortownic.

1. Przygotuj ciasto: wiśnie mrożone rozmroź, a owoce z kompotu – osącz na sitku. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka. Bezpośrednio do ucieranej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz z mlekiem. Połowę ciasta wymieszaj z rumem oraz kakao.

Reklama

2. Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Na spodzie każdej z nich rozsmaruj połowę jasnego ciasta. Potem wyłóż po połowie ciasta czekoladowego i równomiernie je rozsmaruj. Placki w tortownicach posyp wiśniami. Owoce wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 35 minut.

3. Przygotuj krem: z mleka oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Przełóż go do metalowej miseczki. Przykryj kawałkiem folii i odstaw do wystudzenia. Zimny budyń utrzyj z masłem i cukrem pudrem na puszysty krem. Na jednym z placków rozsmaruj połowę kremu. Na krem zetrzyj gorzką czekoladę.

Rozsmaruj drugą połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Polewę czekoladową stop według przepisu na opakowaniu. Polej nią ciasto. Tort schładzaj około 3 godzin.

Przygotowanie ok. 90 minut. Chłodzenie tortu ok. 3 godzin. 1 porcja zawiera 440 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej