Torcik czekoladowy z malinami

Łatwy torcik do kawy.

Przepis przysłała Anna Kulka z Boruszyna

Reklama

Składniki:

Biszkopt: po 3/4 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej, półtorej szklanki cukru, 6 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

Krem: 1 litr kremówki, 3/4 szklanki cukru, po 2 łyżki kakao i żelatyny, 10 dag mlecznej czekolady, pół kg malin.

Przygotowanie:

Biszkopt: białka ubij, dodając cukier. Dodaj żółtka, mąki z proszkiem i kakao, połącz. Wlej do tortownicy, piecz 15 minut w 160°C, zwiększ do 180°C, piecz kolejne 15 minut.

Krem: kremówkę zagotuj z cukrem, kakao i startą czekoladą, ostudź. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, ubij. Biszkopt przekrój na 4-5 krążków. Każdy posmaruj kremem i posyp malinami. Ułóż jeden na drugim. Udekoruj resztą kremu i malinami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej