Torcik czekoladowy z winogronami

Składniki na 8 porcji: 5 jajek, 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, po 120 g cukru i mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g kakao. Krem: 100 ml kremówki, 5 łyżek miodu, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g czekolady mlecznej, 200 g masła, 150 g winogron. Polewa: 150 g gorzkiej czekolady, 80 ml kremówki.

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do misy. Dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wszystko utrzyj. Zmiksuj białka i cukier. Obie masy połącz. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj.

Reklama

Napełnij ciastem tortownicę i piecz w temperaturze 160°C przez ok. 50 minut. Poczekaj, aż ciasto lekko ostygnie i wyjmij je z formy. Przekrój je poziomo na trzy części. Do rondelka wlej śmietanę i miód. Zagotuj. Zdejmij z ognia, a gdy masa trochę wystygnie, wsyp kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuszczą.

Masę czekoladową wystudź. Następnie ubij ją z masłem na gładki krem i podziel go na dwie części. Jedną (większą) rozsmaruj na dolnym blacie ciasta i rozłóż na nim kulki winogron. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj pozostały krem (odłóż 3 łyżki do dekoracji). Na wierzch połóż trzeci blat ciasta i dociśnij.

Wstaw tort do lodówki, aby stężał, a w tym czasie zrób polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietanę i wymieszaj. Wylej polewę na tort i wygładź ją. Ozdób go kopczykami kremu i kulkami winogron. Czas przygotowania: 110 minut

Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • 40 dag mąki pszennej typ 500, 4 jajka, 180 ml gęstego jogurtu naturalnego, 125 ml oleju, szkl. cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 dag śliwek, cukier kokosowy... więcej