Torcik jagodowy

Składniki na 8-10 porcji: 20 dag podłużnych biszkoptów, 70 dag jagód, sok z ½ cytryny, ¼ szklanki + 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 350 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag serka mascarpone lub twarogu sernikowego (zmielonego), 30 ml gorącego mleka.

Przygotowanie:

1. Jagody umyj i osusz. Z podłużnych biszkoptów z jednej strony zetnij końcówki (dzięki temu będą lepiej trzymały pion) i postaw je w tortownicy.

2. 2 i ½ łyżeczki żelatyny zalej niewielką ilością wrzątku, dokładnie wymieszaj. Odstaw, by wystygła. 200 ml schłodzonej śmietanki ubij mikserem. 35 dag owoców włóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz ¼ szklanki cukru, zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Na koniec w kilku porcjach dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy, odstaw do lodówki na kilka godzin, by stężała.

Reklama

3. Pozostałą żelatynę rozpuść w gorącym mleku, wystudź. Do miski włóż serek mascarpone lub twaróg, dodaj pozostałą śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Ubij na sztywno mikserem (końcówkami do ubijania białek). Dodaj 15 dag jagód oraz wystudzoną żelatynę i ponownie ubij.

Krem serowo-jagodowy przełóż na stężały mus, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem torcik przełóż na talerz, wierzch udekoruj pozostałymi jagodami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej