Torcik kakaowy

Składniki na 12 porcji: Biszkopt jasny: 5 jajek • 3/4 mąki tortowej • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru. Biszkopt czekoladowy: 2 jajka • 2 łyżki mąki pszennej • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki cukru • 2 łyżki kakao Krem: 600 ml śmietany • 25 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 10 dag gorzkiej czekolady

Reklama

1. Ze składników na biszkopty ubij dwie masy. Piecz obydwa ciasta 30 minut w temp. 180°C.

2. Śmietanę i serek zmiksuj, pod koniec dodaj przesiany cukier puder. Smaruj blaty kremem , kładąc je na przemian kolorami. Czekoladę rozpuść, wylej na wierzch. Tort schładzaj dwie godziny.

Czas: około 2 godzin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej