Torcik kakaowy

Składniki na 12 porcji: Biszkopt jasny: 5 jajek • 3/4 mąki tortowej • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru. Biszkopt czekoladowy: 2 jajka • 2 łyżki mąki pszennej • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki cukru • 2 łyżki kakao Krem: 600 ml śmietany • 25 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 10 dag gorzkiej czekolady

Reklama

1. Ze składników na biszkopty ubij dwie masy. Piecz obydwa ciasta 30 minut w temp. 180°C.

2. Śmietanę i serek zmiksuj, pod koniec dodaj przesiany cukier puder. Smaruj blaty kremem , kładąc je na przemian kolorami. Czekoladę rozpuść, wylej na wierzch. Tort schładzaj dwie godziny.

Czas: około 2 godzin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej