Torcik kawowy

Składniki na 10 porcji: Po 5 dag orzechów i migdałów , 17,5 dag masła, kawa, 3 jajka, 20 dag cukru, 12 dag mąki, 50 dag wiśni, 1 op. budyniu i cukru waniliow., 200 ml kremówki, 25 dag mascarpone, biała czekolada, proszek do piecz.

czas ok. 120 min; porcja – 560 kcal, cena 2,50 zł

Reklama

Krok pierwszy

Orzechy (włoskie, laskowe) i migdały ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 min w temp. 160 st. Wyjmij, wystudź, drobno zmiksuj.

Krok drugi

Masło utrzyj z 15 dag cukru i 50 ml mocnego naparu kawy. Dodaj orzechy i migdały, jajka, mąkę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj. Wlej do formy. Piecz 50 min w temp. 180 st.

Krok trzeci

Upieczone ciasto wyjmij, przekrój na 3 blaty. Wiśnie wydryluj, włóż do rondla. Dodaj resztę cukru i 150 ml wody. Gotuj 5 min. Wlej bu- dyń rozprowadzony w 100 ml wody. Mieszając, gotuj 2 minuty.

Krok czwarty

Kremówkę ubij na sztywno razem z cu krem waniliowym oraz łyżką kawy instant. Na koniec dodaj serek mascarpone i 3 dag posiekanej białej czekolady. Krem wy- mieszaj, schłodź.

Krok piąty

Upieczone i ostudzone blaty posmaruj masą wiśniowo-budyniową. Odstaw do stężenia. Następnie blaty ze stężałą masą przełóż kremem. Resztą kremu posmaruj wierzch tortu. Dowolnie udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej