Torcik na herbatnikach

Składniki na 10 porcji. Spód: 10 dag herbatników, 7 dag masła. Wierzch: po pół szkl. kaszy jaglanej, jogurtu i cukru, 300 ml śmietanki 30%, sól, laska wanilii, 1,5 łyżeczki żelatyny, 5 dag truskawek, galaretka truskawkowa.

1. Herbatniki zmiksuj na pył, po czym wymieszaj z masłem. Masę rozsmaruj na dnie tortownicy o średnicy 21 cm.

Reklama

2. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Po około kwadransie zdejmij z kuchenki, odlej i zmiksuj blenderem.

3. Żelatynę namocz w kilku łyżkach gorącej wody, wymieszaj i ostudź.

4. Ubitą śmietankę dodaj do kaszy wraz z cukrem, jogurtem oraz nasionami wanilii. Całość zmiksuj z żelatyną.

5. Masę rozłóż na ciasteczkowym spodzie. Umieść na niej truskawki i zalej galaretką. Schłodź przed podaniem.

Czas przygotowania: 55 min , ilość kalorii na 1 porcję: 330, stopień trudności: średni

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej