Torcik serowy na zimno

Składniki: 2 jajka, 22,5 dag cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, 5 dag mąki pszennej, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 50 dag śmietany kremówki, 7,5 dag płatków migdałowych, 75 dag truskawek, 1 torebka galaretki truskawkowej

Przygotowanie: ok. 60 minut.

1. Białka ubić z 2 łyżkami wody. Stale ubijając, powoli dosypywać 7,5 dag cukru, szczyptę soli i 1 torebkę cukru wanilinowego. Dodać żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 26 cm. Piec 15 minut w 200°C. Wystudzić na kratce kuchennej.

Reklama

2. Twaróg utrzeć z sokiem z cytryny, pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Ubić na sztywno 40 dag śmietany, połączyć ją z masą serową. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie wymieszać z kremem serowym. Biszkoptowy spód umieścić w tortownicy. Rozsmarować masę serową. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

3. Galaretkę rozpuścić. Truskawki pozbawić szypułek. Owoce pokroić na kawałeczki. Ułożyć na wierzchu stężałego ciasta i zalać galaretką. Schładzać jeszcze 2-3 godziny. Pozostałą śmietanę ubić. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Ciasto wyjąć z tortownicy. Brzeg posmarować śmietaną i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej