Torcik Słodka Pokusa

Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 4 jajka, 12 dag cukru, 12 dag mąki pszennej, 2 dag kakao, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 20 dag mascarpone, 20 dag masy krówkowej, 6 łyżeczek żelatyny, 40 dag twarogu sernikowego (zmielonego), 8 dag białej czekolady (roztopionej), 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru pudru, 550 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag cukru.

Przygotowanie:

1. Jajka z cukrem ubij mikserem w kąpieli wodnej. Zdejmij z kąpieli, stopniowo wsypuj suche składniki mieszając łyżką. Na koniec dodaj ma sło, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 5 min w temp. 180°C.

Reklama

2. Zimny serek mascarpone oraz masę krówkową ubij mikserem. Posmaruj nią wystudzone ciasto. Schłodź. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść we wrzątku. 250 ml śmietanki ubij z cukrem pudrem (1/3 szklanki). Ser wymieszaj z czekoladą oraz ubitą śmietaną. Wlej żelatynę, wymieszaj. Wyłóż na masę krówkową. Schłodź.

3. Pozostałą żelatynę rozpuść we wrzątku. Cukier podgrzej na średnim ogniu aż stanie się brązowy. Wlej 150 ml śmietanki, podgrzewaj mieszając aż składniki się połączą. Wlej żelatynę, wymieszaj. Masą posmaruj wierzch ciasta. Wstaw do lodówki. Boki tortu udekoruj pozostałą śmietanką ubitą z cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 590 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 16 porcji: ● 225 g mąki ● 150 g masła ● 275 g cukru pudru ● 4 czubate łyżeczki kakao ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 4 jaja ● 750 g twarogu ● 125 ml tłustego mleka ● budyń waniliowy ●... więcej