Torcik śmietanowy

Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 2 op. cukru waniliowego, 10 łyżek cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 50 dag truskawek, 25 dag gorzkiej czekolady, 40 dag śmietany kremówki, 15 konfitury truskawkowej, 1 op. gotowej polewy czekoladowej

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z kakao, porcjami wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 35 minut. Śmietanę podgrzej z resztą cukru, rozpuść w niej czekoladę. Mocno schłodź w lodówce. Gotowy biszkopt studź 20 minut w tortownicy, potem przełóż ciasto na kratkę kuchenną i pozostaw do wystygnięcia.

Reklama

2. W tym czasie truskawki umyj, usuń szypułki, odłóż 16 sztuk do dekoracji, resztę owoców potnij w cienkie plasterki. Zimny biszkopt pokrój na 4 krążki. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Krążki ciasta posmaruj konfiturą. Ustaw jeden na drugim, przekładając truskawkami i kremem czekoladowym. Wstaw do lodówki na. 3 godz.

3. Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu. Posmaruj nią wierzch ciasta. Tort udekoruj odłożonymi truskawkami. Dodatkowo możesz je ozdobić paseczkami stopionej białej polewy czekoladowej.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie ok. 3 godzin . 1 porcja ok. 300 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej