Torcik z adwokatem

Składniki na biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 5 łyżek oleju, łyże czka proszku do pieczenia , 3 łyżki wody. Krem: 200 ml likieru adwokat, 25 dag serka mascarpone, 20 dag białej czekolady, łyżeczka żelatyny, 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Dekoracja: 400 ml kremówki, opakowanie zagęstnika do śmietany, 3 łyżki cukru pudru, 30 dag rurek waflowych z nadzieniem kakaowym.

Biszkopt: białka ubij z cuk rem. Dodaj żółtka, olej i wodę, wsyp przesianą mąkę z proszkiem, połącz. Ciasto wlej do tortownicy o śr. 25 cm. Piecz 20 min w temp. 180°C. Ostudź.

Krem: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Podgrzej, rozpuść. Mascarpone utrzyj z likierem. Dodaj stopioną czekoladę i żelatynę, połącz. Biszkopt posmaruj dżemem, wyłóż masę adwokatową. Chłodź 4-5 godz.

Reklama

Kremówkę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Posmaruj tort, boki obłóż rurkami.

Czas przygotowania 50 min. Ilość porcji 12. Cena za porcję 2,50 zł.

Przepis przysłała Magda lena Tabaczyk z Barwina.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej