Torcik z mango

Składniki na 4 porcje 3 jajka, 12 dag + 3 łyżki cukru, 2 op. cukru waniliowego, 12 dag mąki pszennej, 1 łyże- czka proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 2 puszki mango (ew. mieszanki owoców egzotycznych), 40 ml likieru kokosowego, 50 dag mielonego twarogu, posiekane pistacje do dekoracji ciasta.

1 Formę w kształcie serca wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując 12 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia Wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz ok. 25 minut. Wystudź. Mango osącz na sitku, zalewę zachowaj.

Reklama

2 Namocz 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie, kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Połowę mango zmiksuj z 3 łyżkami cukru i drugim cukrem waniliowym. Mus połącz z twarogiem i rozpuszczoną żelatyną. Odmierz 40 ml zalewy z mango. Wymieszaj ją z likierem. Ponczem skrop spód biszkoptowy. Rozsmaruj na nim masę serową. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

3 Pozostałą żelatynę namocz w odrobinie wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Resztę mango zmiksuj. Wymieszaj z żelatyną. Masę rozsmaruj na wierzchu tortu. Schładzaj go jeszcze godzinę. Przed podaniem tort udekoruj pistacjami i ew. serduszkami wyciętymi z miąższu mango.

Przygotowanie ok. 75 minut . Chłodzenie (razem) ok. 3 godzin. 1 porcja 210 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej