Torciki makowe

Składniki na 12 torcików (każdy po 4 porcje): 300 g + 400 g masy marcepanowej, 2 łyżki + ok. 250 g cukru pudru, do podsypania czerwony barwnik spożywczy, czarne cukrowe perełki, 2 słoiki (po 340 g) konfitury morelowej, 2 kg białej plastycznej masy cukrowej, 675 g + trochę miękkiego masła, 750 g + trochę mąki pszennej tortowej, 15 jajek, 300 g cukru, szczypta soli, 2 torebki proszku do pieczenia, 300 ml mleka, 2 opakowania (po 250 g) gotowej masy makowej, 3 torebki cukru waniliowego, tortownica o średnicy 26 cm

Reklama

1. Dzień wcześniej zrób kwiaty: 300 g masy marcepanowej zagnieć z 2 łyżkami cukru i odrobiną czerwonego barwnika. Masę podziel na dwie części. Ułóż je na stolnicy oprószonej cukrem pudrem i uformuj 2 wałeczki (średnicy ok. 2 cm).

Każdy pokrój na 33 plasterki. Potem 6 plasterków przekrój na pół i uformuj 12 kuleczek. Pozostałe plasterki rozwałkuj na owalne płatki. Zlep je po 5, kształtując maki (ramka poniżej). Kwiatki włóż do formy na muffinki (ramka poniżej). Do środka każdego włóż kuleczkę marcepanową, ozdób ją cukrowymi perełkami. Wstaw maki do lodówki do wysuszenia.

2. Dzień wcześniej przygotuj też ciasto: piekarnik rozgrzej do 175°C. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem, oprósz mąką. Rozbij 5 jajek. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj 225 g masła z 100 g cukru i szczyptą soli. Dodaj żółtka.

Wymieszaj 250 g mąki z 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dodawaj do ucieranej masy na przemian ze 100 ml mleka. Dołóż 1/3 masy makowej. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na 40 minut. Pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka (sprawdź na s. 47).

Z pozostałych składników upiecz jeszcze 2 spody.

3. Następnego dnia: wyrównaj ciasto, ścinając wypukły wierzch. Następnie wytnij 12 grubych krążków o średnicy 5 cm oraz 12 krążków o średnicy 8 cm. Konfiturę podgrzej z 4 łyżkami wody, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzchy wszystkich krążków. Pozostałe 400 g masy marcepanowej rozwałkuj na cienki placek, podsypując cukrem pudrem.

Wytnij z niej 12 krążków o średnicy 13 cm i 12 krążków o średnicy 18 cm. Małe i duże krążki posmarowanego konfiturą ciasta przykryj odpowiednio mniejszymi i większymi marcepanowymi plackami. Dociśnij marcepan, odetnij wystające brzegi masy.

4. Masę cukrową porcjami rozwałkuj na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Wytnij z niej 12 krążków o średnicy 14 cm oraz 12 krążków o średnicy 19 cm. Ciastka z marcepanem skrop wodą i przykryj krążkami z masy cukrowej, dociśnij ją lekko, żeby dobrze przylegała do wierzchu i brzegów ciasta.

Odetnij wystające brzegi. Mniejsze ciastka ustaw na większych. Dodatkowo na części ciastek masę cukrową możesz ponacinać w kratkę i ozdobić cukrowymi perełkami (jak na zdjęciu obok). Z pozostałej masy cukrowej uformuj cienkie wałeczki i obwiąż nimi torciki. Każdy udekoruj marcepanowymi makami.

Ozdoby na torcik

1. Po 5 marcepanowych płatków ułóż tak, żeby się zlepiły, lekko zachodząc na siebie.

2. Maki włóż do formy na muffinki. Powywijaj płatki, do środka włóż kulkę, ułóż na niej ciemne cukrowe perełki. Formę wstaw na noc do lodówki, kwiaty wysuszą się wtedy i zachowają ładny kształt.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej