Torciki nugatowe

Składniki na 4 torciki (po 4 porcje każdy): Na ciasto: 150 g gorzkiej czekolady, 150 ml mleka, 50 g + 70 g cukru 100 g miękkiego masła, 2 jajka, 160 g mąki pszennej tortowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao. Do przełożenia: 350 g kremu nugatowego, 50 g masła. Na dekoracje: 500 g białej plastycznej masy cukrowej, czerwony i zielony barwnik spożywczy, cukier puder do oprószenia stolnicy, 12 dag masy marcepanowej, 1 łyżeczka kakao. Dodatkowo: papier do pieczenia, szpachelka cukiernicza, wyciskarka do czosnku/maszynka do makaronu.

1. Ciasto: czekoladę posiekaj. Mleko podgrzej z 50 g cukru, rozpuść w nim czekoladę. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło utrzyj z 70 g cukru. Kolejno wbij jajka, dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej czekoladowe mleko, wymieszaj ciasto mikserem.

Reklama

Przelej na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na 12 minut. Po wystudzeniu z placka wytnij 20–24 krążki o średnicy 6 cm. 2. Krem do przełożenia tortu: krem nugatowy podgrzej, wymieszaj z masłem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy masa zacznie ponownie gęstnieć, posmaruj nią krążki ciasta i ułóż po 5–6, jeden na drugim. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny.

3. Dekoracje: masę cukrową zagnieć, 400 g masy ufarbuj na czerwono. Następnie rozwałkuj ją na 4 placki o grubości 4 mm i średnicy ok. 20 cm.

Przykryj nimi torciki, dobrze dociśnij do wierzchu i boków ciasta. Wygładź starannie szpachelką cukierniczą. Wystające brzegi odetnij i odłóż, zrobisz z nich kapelusze muchomorów.

4. Muchomorki: zagnieć 80 g masy marcepanowej z kakao. Podziel na 8 porcji i uformuj nóżki muchomorów. Z czerwonej masy cukrowej zrób 8 kulek, placem wgnieć w nich dołeczki i uformuj kapelusze grzybków. Dołeczki posmaruj lekko wodą, przyklej kapelusze do nóżek.

5. Białe kropki i trawa: resztę masy cukrowej rozwałkuj na placek grubości 1–2 mm, podsypując lekko cukrem pudrem. Wytnij z niego kółka różnej wielkości (możesz to zrobić, używając końcówek szprycy cukierniczej).

Posmaruj kropki wodą, poprzyklejaj do torcików i kapeluszy muchomorków. Pozostałe 40 g masy marcepanowej ufarbuj na zielono. Podziel na 4 porcje, przeciśnij np. przez wyciskarkę do czosnku lub maszynkę do makaronu. Kępki marcepanowej trawy ułóż obok grzybków.

W zastępstwie

Jeśli nie masz specjalnej szpachelki cukierniczej potrzebnej do wygładzania masy cukrowej i marcepanowej, możesz zamiast niej użyć szerokiego noża o zaokrąglonej końcówce, np. do masła.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej