Torciki Pavlovej

Składniki: 100 ml białek (schłodzonych), szczypta soli, 15 dag cukru, łyżka cukru brązowego, 1/2 łyżeczki octu; Krem: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki (30 proc.), 15 dag dżemu z jagód leśnych, borówki amerykańskie

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy


1. Białka miksuję z solą. Dodaję porcjami oba cukry. Miksuję, aż się rozpuszczą, wlewam ocet.

2. Blachę wykładam pergaminem i rysuję na nim 8 okręgów o śr. ok. 10 cm. Białka wkładam do szprycy i wyciskam je na okręgi, tworząc gniazdka.

Reklama

3. Bezy piekę w temp. 110ºC ok. 5 min (z ter moobiegiem), zmniejszam temp. do 90ºC i suszę je przy uchylonych drzwiczkach ok. 1,5 godz. Zostawiam w piekarniku na kilka godz.

4. Mascarpone mieszam z dżemem. Kremówkę ubijam, mieszam z masą serową. Napełniam kre- mem szprycę, schładzam go w lodówce i rozprowadzam na bezach. Dekoruję świeżymi borówkami.

Przygotowanie 120 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 8 porcji.

Sprawdzają się na przyjęciach. Polecam! Alina Waliczek z Dzimierza


Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej