Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Składniki: 6 białek • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej (plus dodatkowo odrobina do podsypania) • 2 szklanki gęstej śmietanki (36 proc.) • 2 łyżeczki esencji waniliowej • 500 g truskawek • 100 g malin.

1. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Na papierze do pieczenia narysuj 6 kół o śr. 20 cm. Wyłóż papier na blachę do pieczenia. Natłuść powierzchnię narysowanych kół i oprósz mąką.

Reklama

2. Ubij (na 2 bezowe krążki) 2 białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Dodaj łyżeczkę mąki. Podziel masę białkową na pół i wyłóż na papier, wypełniając 2 koła. Piecz ok. godziny, po czym pozostaw bezy na pół godziny w piekarniku (uchyl drzwiczki), aby ostygły. Tak samo upiecz pozostałe 4 krążki.

3. Dodaj esencję waniliową do śmietany. Ubij na gęsty krem. Zdejmij bezy z papieru. Układaj je jedna na drugiej, przekładając śmietaną i plasterkami truskawek. Tort podawaj udekorowany malinami i obsypany odrobiną cukru pudru.

Czas przygotowania: 60 minut (plus ok. 5 godzin na pieczenie i studzenie) • 8 porcji • 360 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej