Tort biszkoptowy

Skład na 12 porcji: Ciasto: 250 g mąki tortowej, 6 jajek, 250 g cukru, 4 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g migdałów w płatkach Krem: 400 g twarogu, 500 g jogurtu śmietanowego, sok z jednej cytryny, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 ml śmietany kremówki, 2 opakowania zagęszczacza do śmietany, 1 jasna galaretka owocowa, 800 g truskawek

Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy (26 cm) i pieczemy 30 minut w piekarniku o temperaturze 170°C. Schłodzony korpus przekrawamy na dwa blaty. Jedną część wkładamy do formy.

Reklama

Ser miksujemy z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Truskawki myjemy. 1/5 z nich kroimy na mniejsze części i dodajemy do sera. Łączymy z ubitą na sztywno śmietaną i przygotowanym według instrukcji na opakowaniu zagęszczaczem do śmietany (np. śmietan-fix).  

2/3 kremu wykładamy na dolną część tortu. Przykrywamy górną częścią i smarujemy pozostałym kremem. Odstawiamy do stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na torcie i zalewamy tężejącą galaretką owocową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, ale używając tylko 1/2 porcji wody.

Wartość odżywcza 1 porcji 290 kcal Białko 15,1 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 84 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej