Tort biszkoptowy z galaretką

Składniki na biszkopt (forma o średnicy 26 cm): ● 3 jajka ● 6 łyżek mąki tortowej ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 6 łyżek cukru ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 6 łyżek oleju Masa truskawkowa: ● 700 g truskawek ● 2 serki waniliowe homogenizowane (razem 450 g) ● 1 duży jogurt truskawkowy (350 g) ● 4 łyżki cukru pudru ● 3 galaretki truskawkowe ● masło i bułka tarta do posmarowania formy

1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i, ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Obydwie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Do masy wsypujemy po łyżce mąki z proszkiem i olej. Mieszamy. Ciasto przekładamy do posypanej bułką tartą tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temperaturze 170ºC. Studzimy.

2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki (mrożone rozmrażamy i osączamy z soku). 500 g truskawek miksujemy. Dodajemy serki, jogurt i cukier puder.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Gdy zaczną tężeć, mieszamy z masą serową. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Na torcie układamy połówki pozostałych truskawek. Trzecią galaretkę przygotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na truskawki. Ciasto powinno zastygnąć w lodówce.

Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 415 kcal Białko 14,1 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 36,2 g

Przepis nadesłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej