Tort biszkoptowy z owocami

Skład na 14 porcji: Biszkopt: ● 8 jajek ● 8 łyżek cukru ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 12 łyżek mąki pszennej tortowej Krem: ● 1 litr śmietanki kremówki ● 500 g sera mascarpone ● 4 łyżki cukru pudru ● 2 opakowania zagęszczacza do śmietany ● puszka brzoskwiń w zalewie ● 100 g migdałów w płatkach ● 1 galaretka owocowa w jasnym kolorze i dowolne owoce do dekoracji

1. Biszkopt: Białka ubijamy na bardzo sztywno. Partiami dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170ºC. Studzimy, przecinamy na 2 krążki.

Reklama

2. Krem: Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i zagęszczaczem do śmietany. Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy do niego po łyżce ubitej kremówki i mieszamy łyżką.

3. Pierwszy biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń, smarujemy kremem, posypujemy częścią pokrojonych brzoskwiń. Przykrywamy drugim krążkiem, ponownie nasączamy syropem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem.

Ponadto boki dekorujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, a wierzch owocami i tężejącą galaretką owocową. Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Wartość odżywcza jednej porcji 369 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 22,6 g/Węglowodany 47 g.

Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej