Tort Charlotte

Składniki na 10-12 porcji: 1 kg jagód, 1 szklanka cukru pudru, 5 dag żelatyny, ½ kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego, 1 średnia cytryna, 20 dag śmietanki kremówki 30 proc., 20-25 podłużnych biszkoptów, 10-12 sztuk okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Reklama

1. Jagody dokładnie przebierz, oczyść z ogonków oraz liści. Opłucz w miseczce, delikatnie osusz. Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. 60 dag jagód przełóż do miseczki, dodaj cukier, skórkę oraz sok z cytryny. Zmiksuj blenderem na mus.

2. Żelatynę zalej ¼ szklanki wrzącej wody i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Odstaw, by przestygła. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Twaróg przełóż do miski, dodaj mus jagodowy, zmiksuj. Następnie, nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej przestudzoną żelatynę. Miksuj jeszcze chwilkę, aby składniki dobrze się połączyły i nie powstały grudki. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Z podłużnych biszkoptów z jednej strony zetnij końcówki (dzięki temu będą lepiej trzymały pion). Na tortownicę o średnicy 20 cm załóż obręcz. Dno wyłóż okrągłymi biszkoptami, boki – podłużnymi. Wlej masę serowo-jagodową, wierzch posyp pozostałymi jagodami. Wstaw do lodówki na całą noc, by masa dobrze stężała.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut, porcja: 270 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej