Tort Charlotte

Składniki na 8-10 porcji: 70 dag truskawek, sok z 1 cytryny, 2/3 szklanki cukru, 4 łyżki żelatyny, 500 ml śmietanki kremówki 30 proc., 13-15 podłużnych biszkoptów, 10-12 okrągłych biszkoptów.

Zdjęcie

Składniki na 8-10 porcji: 70 dag truskawek, sok z 1 cytryny, 2/3 szklanki cukru, 4 łyżki żelatyny /123/RF PICSEL
Składniki na 8-10 porcji: 70 dag truskawek, sok z 1 cytryny, 2/3 szklanki cukru, 4 łyżki żelatyny
/123/RF PICSEL


Przygotowanie:

1. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki wrzącej wody, przestudź. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki. Kilka sztuk odłóż do dekoracji. Pozostałe włóż do rondelka, dodaj cukier oraz sok z cytryny, podgrzej aż cukier się rozpuści. Gdy całość nieco przestygnie, zmiksuj blenderem na gładki mus.

Reklama

Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, całość zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły. Wystudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na średnich obrotach na sztywno. Powoli dodawaj ją do musu truskawkowego cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach.

2. Z podłużnych biszkoptów z jednej strony zetnij końcówki (dzięki temu będą lepiej trzymały pion). Dno tortownicy wyłóż okrągłymi biszkoptami a boki podłużnymi. Wlej masę śmietanowo-truskawkową. Na wierzchu ułóż pozostałe pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wstaw do lodówki, by masa stężała.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 270 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej