Przygotowanie:
1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę i jeszcze chwilę miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.
2. Zmiksuj szklankę mleka, jajka, obie mąki oraz skórkę z cytryny. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko z jajkami i mąką. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zimny budyń zmiksuj, stopniowo dodając sok z cytryny. Miękkie masło ubij na puch a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Krem odstaw do lodówki, by lekko stężał.
3. Sok z cytryny połącz z ½ szklanki wody. Pierwszy i drugi blat nasącz przygotowanym ponczem i posmaruj częścią kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj bezikami i plastrami cytryny.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 420 kilokalorii.