Tort czekoladowy

Składniki na 16 porcji: 6 jajek, 25 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 20 dag mąki, 20 ml oleju, 300 ml mleka, 1 op. budyniu, 25 dag masła, po 10 dag czekolady i wiórków kokosowych, kakao, cukrowe jajeczka

1. Oddziel żółtka od białek. Z białek i niepełnej szklanki cukru ubij pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Obie masy wymieszaj z mąką i olejem. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostaw w formie do przestudzenia, przekrój ciasto na 3 blaty.

2. Z mleka, reszty cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Mieszaj tak długo, aż wystygnie. Dodaj pokrojone na kawałki masło, utrzyj gładki krem. Czekoladę rozpuść, wymieszaj z 3/4 porcji kremu. Przełóż upieczone blaty (część kremu czekoladowego odłóż do ozdoby). Boki tortu posmaruj jasnym kremem, posyp wiórkami i ozdób cukrowymi jajeczkami.

Reklama

3. Z papieru wytnij szablon zająca. Połóż na wierzchu tortu, posyp kakao. Tort ozdób pozostałym kremem czekoladowym. Wstaw do lodówki, aby się schłodził.

Czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 zł.

Masło na krem budyniowy przed ucieraniem powinno być ogrzane do temperatury pokojowej. Zbyt twarde będzie wyjątkowo trudne do zmiksowania, a do tego po wymieszaniu z budyniem może się zwarzyć.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Dobra rada

Tort najwygodniej pokroisz szerokim nożem maczanym w gorącej wodzie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej