Tort czekoladowy z czereśniami

Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 6 łyżeczek masła, cukier waniliowy, 12 dag mąki półgrubej, 20 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 kg czereśni, 300 ml soku czereśniowego, 6 łyżeczek cukru, 1 budyń waniliowy, 4 łyżki wiśniowego dżemu. Polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, cukier puder

Przygotowanie: Białka ubij z cukrem na pianę. Rozpuść czekoladę i ubij ją z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przełóż jeszcze pianę z białek.

Reklama

Tortownicę (o średnicy 24 cm) napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160° C przez 45 minut. Gdy się upiecze, poczekaj aż wystygnie w formie, wyjmij i przekrój poziomo na pół.

Oczyść czereśnie, kilka z nich odłóż. Resztę czereśni wypestkuj. Zagotuj w rondelku sok czereśniowy z cukrem. Dodaj czereśnie i proszek budyniowy wymieszany z małą ilością soku. Gotuj przez dwie minuty.

Dolną część ciasta posmaruj dżemem i włóż znów do tortownicy. Gorącą mieszankę czereśniową rozsmaruj na cieście i przykryj drugim płatem ciasta. Tort schłodź i wstaw do lodówki.

Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją ze śmietaną kremówką. Rozsmaruj ją na torcie i ponownie odstaw do stężenia.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj czereśniami.

Czas przygotowania: 80 min

Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 394 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej