Tort czekoladowy z gruszkami

Składniki na 12 porcji: 18 dag mąki, 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek masła, 28 dag cukru, 2/3 szklanki mielonych migdałów, 2 jajka, 3 łyżki kakao, sok z jednej cytryny, 6 gruszek, 10 łyżek dżemu truskawkowego, galaretka cytrynowa, 2 torebki cukru wanilinowego, łyżka kawy cappuccino (w proszku), 4 kremówki, 2/3 szklanki wiórków.

Przygotowanie:

Porcję mąki (ok. 1/3) połącz z 1/4 łyżeczki proszku i przesiej do miski. Dodaj masło, 1/4 cukru i migdały. Zagnieć ciasto i schładzaj je pół godziny. Jajka połącz z 2 łyżkami zimnej wody, 10 dag cukru i zmiksuj. Wsyp 10 dag mąki, łyżkę kakao i proszek.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem i przełóż do niej czekoladowy biszkopt. Piecz go w temperaturze 200° C przez 18 minut. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na placek i ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Biszkopt wyjmij, do piekarnika wstaw blachę z plackiem z kruchego ciasta. Piecz 10 minut.

Gruszki obierz, przekrój na krzyż, usuń gniazda. Zagotuj 1/2 l wody z 10 dag cukru i sokiem cytrynowym. Włóż cząstki gruszek i gotuj 8 minut. Owoce wyjmij, a w gorącym płynie rozpuść galaretkę.

Kruchy placek ułóż na spodzie formy. Posmaruj go dżemem i przykryj biszkoptem. Odłóż 2 cząstki gruszki, a resztę wymieszaj z tężejącą galaretką i rozłóż na biszkopcie.

Śmietankę z 3 pojemników ubij z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami kakao i kawą. Krem rozsmaruj na warstwie gruszkowej i schładzaj godzinę. Resztę śmietanki ubij i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj tort rozetkami oraz cząstkami gruszek.

Czas przygotowania: 80 min.

Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 410 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej