Tort jabłkowy z adwokatem

Zamiast szarlotki.

Zdjęcie

Tort jabłkowy z adwokatem /Smacznego
Tort jabłkowy z adwokatem
/Smacznego

Składniki:

- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 125 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 75 ml adwokata,
- 500 g małych jabłek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki białego wina,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 0,5 l. mleka, do gotowania),
- 400 ml mleka,
- 250 g śmietany,
- opakowanie cukru waniliowego,
- suszone jabłka do dekoracji,
- tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Masło, 125 g cukru i sól dobrze utrzeć. Pojedynczo wbijać jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta po trochu na przemian z likierem jajecznym. Formę ( ok. 24 cm.) natłuścić i posypać mąką, włożyć ciasto, wyrównać. Piec w 175 stopniach C przez 20-25 minut - odstawić do ostygnięcia.
Jabłka pokroić w cienkie plasterki, wyciąć gniazda nasienne. Plastry włożyć do dużego garnka zalać sokiem z cytryny i winem. Dusić 3-5 minut, osączyć. Budyń i 75 g cukru rozpuścić w 6 łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczony budyń, zagotować. Delikatnie wmieszać plastry jabłek, wyłożyć na ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, nakładać na warstwę z jabłek. Dekorować plasterkami suszonych jabłek.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej