Tort kakaowo-cytrynowy z truskawkami i mascarpone

Składniki na biszkopt kakaowy: 11 dag mąki tortowej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 11 dag cukru pudru, 5 dużych jajek, 2 łyżki kakao. Na krem serowy: 75 dag serka mascarpone, 30 dag śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: 10 dag konfitury cytrynowej, sok z 1/2 cytryny, 10 dag gotowego krokantu, 75 dag truskawek, świeża mięta do dekoracji.

Przygotowanie 90 min • Porcja 239 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 12-15 porcji.

Reklama

1. Ubijam białka na pianę, stopniowo dodaję cukier, dalej je ubijając. Dokładam po jednym żółtku, ubijam. Deli katnie (na wolnych obrotach miksera) łączę pianę z mąkami, wymieszanymi z kakao.

2. Piekę biszkopt w tortownicy o średnicy 22 cm, wyło żonej papierem do pieczenia (boków formy nie smaruję) – 30 min w 165°C. Bez termoobiegu! Uchylam drzwiczki na 15 min. Wyjmuję biszkopt, studzę. Gdy jest całkowicie ostudzony, kroję na 3 blaty.

3. Kremówkę ubijam z pud rem. Łączę z mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Sok z cytryny mieszam z kon fiturą cytrynową. Pierwszy blat nasączam 1/3 konfitury i sma ruję cienką warstwą kremu, rozkładam 1/3 pokrojonych truskawek i znów daję warstwę kremu.

Przyciskam drugim blatem, przekładam go w taki sam sposób, przykrywam trzecim blatem. Nasączam go. Cały tort ozdabiam kremem i krokantem, wierzch – resztą truskawek i miętą.

Tort jest wyjątkowy: kwaskowy, o cytrynowym posmaku, bardzo smaczny! Dorota Kisowska z Rzeszówka

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej