Tort Królewny Śnieżki

Składniki na 8 porcji: Ciasto: • 3 jajka • ½ szklanki cukru • cukier waniliowy • ½ szklanki mąki tortowej • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa: • 50 dag twarogu sernikowego • 30 dag jogurtu greckiego • 20 dag białej czekolady • 2 łyżeczki żelatyny • 60 dag truskawek • 5 kropli aromatu waniliowego.

Reklama

1 Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitej masy, wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą, piecz 45 minut w temperaturze 180ºC, wyjmij, odstaw do wystudzenia.

2 Truskawki umyj, usuń szypułki. Większą część pokrój w kostkę, resztę na połówki, zostawiając kilka do dekoracji.

Czekoladę rozpuść w garnku, wystudź. Twaróg zmiksuj z jogurtem, wlej czekoladę i aromat waniliowy. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody, lekko wystudź, dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Dodaj do reszty masy, zmiksuj. Dodaj kawałki truskawek, wymieszaj łyżką. Masę przełóż na ciasto, wierzch udekoruj połówkami truskawek, lekko wciskając je w masę. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny.

CZAS: około 2 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej