Tort makowo-kawowy z mascarpone

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 15 dag maku, 20 dag cukru, 5 jajek, 4 czubate łyżki bułki tartej, 6 łyżek wrzątku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 szkl. mleka, kilka kropel esencji waniliowej, szczypta soli. Krem: 40 dag serka mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 10 dag cukru pudru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka wrzątku. Dekoracja: owoc miechunki, draże czekoladowe, posiekane orzeszki.

Zdjęcie

Tort makowo-kawowy /123/RF PICSEL
Tort makowo-kawowy
/123/RF PICSEL

1. Ciasto: mleko mocno podgrzej, zalej mak. Podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. Osącz go na sitku i dwa razy zmiel. Dodaj bułkę tartą i proszek. Wlej wrzątek, wymieszaj.

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i esencją na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj obie masy z makiem. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Wyrównaj wierzch i piecz 50-60 min w 175ºC.

Reklama

2. Krem: kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Śmietankę ubij z cukrem i wymieszaj z serkiem mascarpone. Wlej chłodną kawę i zmiksuj krem na małych obrotach miksera.

3. Ciasto przekrój na 3 blaty. Odłóż 1/3 kremu. Resztą przełóż blaty. Posmaruj cały tort kremem. Ozdób miechunką, różyczkami z kremu i drażami. Boki obsyp orzeszkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej