Tort mandarynkowy

Skład na 12 porcji: Biszkopt: ● 6 jaj ● 6 łyżek cukru ● 8 łyżek mąki tortowej ● łyżka mąki ziemniaczanej Masa kakaowa: ● 4 łyżki cukru ● opakowanie budyniu waniliowego z cukrem ● 1/2 l mleka ● 1,5 łyżki kakao ● kostka masła ● 4 łyżki cukru pudru Mus owocowy: ● puszka mandarynek w syropie ● łyżka cukru ● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ● woda, cukier i sok z cytryny na poncz

1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Ubijając, dodajemy na przemian żółtka i obydwie przesiane mąki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC. Po schłodzeniu nadajemy ciastu żądany kształt np. serca i przecinamy na trzy blaty.

2. Gotujemy budyń waniliowy. Dodajemy rozpuszczone w łyżce wody kakao, mieszamy, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, a potem łączymy z budyniem.

Reklama

3. Odsączony z mandarynek sok gotujemy z cukrem, zagęszczamy rozmieszaną w łyżce zimnej wody mąką ziemniaczaną. Dodajemy mandarynki, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.

4. Placki biszkoptowe nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny. Przekładamy masami tak, by wierzch i boki tortu pokryć kremem budyniowym. Dekorujemy według uznania masą, mandarynkami z syropu lub świeżymi itp.

Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 2,30 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 410 kcal, białko 10 g, tłuszcz 26 g, węglowodany 48 g

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej