Tort mokka

Składniki na 20 porcji: 3 blaty ciemnego biszkoptu • 75 dag mascarpone • 300 ml śmietany 36 proc. • 2/3 szklanki cukru pudru • 3 łyżki mocnej kawy • 100 ml likieru kawowego lub kawy 15 dag gorzkiej czekolady.

Reklama

1 Zaparz kawę, wystudź. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem na najniższych obrotach. Śmietanę ubij na sztywno, wlej 3 łyżki kawy, delikatnie połącz z serkiem. Każdy blat biszkoptu nasącz likierem lub kawą.

2 Jeden blat ułóż na spodzie, posmaruj 1/3 kremu, przykryj drugim blatem, wyłóż 1/3 kremu, przykryj trzecim blatem, wierzch i boki posmaruj resztką kremu. Czekoladę rozpuść, wystudź, wylej na tort. Schładzaj 2 godziny.

CZAS: około 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej