Tort opłatkowy

Składniki: 300 ml mleka, 15 dag cukru, 2 op. budyniu, 2 żółtka, 50 ml likieru migdałowego,25 dag masła, po 5 dag orzechów i migdałów, 35 dag opłatków, 10 dag czekolady, płatki migdałowe, migdały w czekoladzie

Czas ok. 30 min; sztuka – 580 kcal, cena 2,30 zł.

Reklama

Krok pierwszy. Zagotuj 200 ml mleka z cukrem. W reszcie rozprowadź waniliowy proszek budyniowy. Wlej na wrzątek, gotuj mieszając około 2 min. Gęsty budyń zdejmij z ognia i od razu dodaj do niego żółtka.

Krok drugi. Mieszaj, aż budyń wystygnie. Dalej miesza jąc, dodawaj likier oraz pokrojone na kawałki masło. Krem podziel na połowy. Do jednej wmieszaj posiekane orzechy, do drugiej posiekane migdały.

Krok trzeci . Cienkie opłatki tortowe przekładaj na zmianę orzechowym i mig dałowym kremem. Powstały tort odstaw do lodówki do stężenia. Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.

Krok czwarty.Tort oblej czekoladą. Polewę starannie rozsmaruj za pomocą noża o długim i szerokim ostrzu. Dół tortu obsyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozłóż migdały w czekoladzie, ostudź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej