Tort orzechowy

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 8 jajek, 15 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 14 dag mąki pszennej (tortowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag zmielonych orzechów włoskich, szczypta soli. Na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Ponadto: orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec powoli dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku.

Następnie w kilku porcjach wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 40  min do tzw. suchego patyczka w temp. 170°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na trzy części.

2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Włóż do rondelka, dodaj śmietankę kremówkę oraz kawę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż czekolada i kawa się rozpuszczą. Gdy masa wystygnie, przelej ją do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 12 godz. Po tym czasie masę ubij mikserem (końcówka do ubijania białek), aż powstanie gęsty krem.

3. Pierwszy blat biszkoptowy posmaruj ¾ szklanki kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, rozsmaruj kolejne ¾ szklanki kremu. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Wierzch posyp orzechami. Włóż do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 550 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej