Tort orzechowy

Składniki na 12 porcji: ● 25 dag zmielonych orzechów włoskich ● po 5 łyżek bułki tartej, cukru i oleju ● 5 jajek ● łyżka proszku do pieczenia ● masło do formy ● 12 pralinek z orzechem laskowym ● 20 dag czekolady deserowej ● 100 ml śmietany 30% ● pokruszony wafelek orzechowy.

❶ Orzechy wymieszaj z bułką tartą i proszkiem.

Reklama

❷ Białka ubij z cukrem. Do- daj żółtka i olej.

❸ Przełóż przygotowaną masę do tortownicy i piecz pół godziny w temp. do 180°C.

❹ Polej przestudzone ciasto roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Udekoruj wafelkami i pralinkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej