Tort orzechowy

Składniki na 12 porcji: ● 25 dag zmielonych orzechów włoskich ● po 5 łyżek bułki tartej, cukru i oleju ● 5 jajek ● łyżka proszku do pieczenia ● masło do formy ● 12 pralinek z orzechem laskowym ● 20 dag czekolady deserowej ● 100 ml śmietany 30% ● pokruszony wafelek orzechowy.

❶ Orzechy wymieszaj z bułką tartą i proszkiem.

Reklama

❷ Białka ubij z cukrem. Do- daj żółtka i olej.

❸ Przełóż przygotowaną masę do tortownicy i piecz pół godziny w temp. do 180°C.

❹ Polej przestudzone ciasto roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Udekoruj wafelkami i pralinkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej