Tort Pavlova

Składniki na 8-10 porcji: Na bezę: 6 białek, 30 dag cukru,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Do dekoracji: 350 ml śmietanki kremówki 36 proc., 1-2 łyżki cukru pudru, owoce świeże lub z puszki

Przygotowanie:

1. Do miski włóż białka, ubij mikserem na najniższych obrotach aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo, łyżka po łyżce dosypuj cukier. Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodaj do niej ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksuj.

2. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy ok. 25 cm i przełóż na blachę do pieczenia. Masę rozłóż na narysowanym kole i uformuj bezę np. łyżką, tak, by w środku było niewielkie zagłębienie a boki były podniesione. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z bezą. Po 5 min zmniejsz temp. do 150°C, piecz jeszcze ok. 90 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wystudzoną bezę przełóż na talerz lub paterę. Wyłóż na nią ubitą śmietankę i udekoruj owocami.

Rada: Przed wyłożeniem ubitej śmietany posmaruj bezę rozpuszczoną białą czekoladą, dzięki temu nie nasiąknie i dłużej pozostanie chrupiąca. Aby otrzymać bezę czekoladową, do piany dodaj 3 łyżki kakao i 5 dag posiekanej ciemnej czekolady.

Przygotowanie: 120 minut. Porcja: 300 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej