Tort Sachera z czekoladową kryzą

●2 tabliczki czekolady deserowej ●8 jajek ●15 dag masła ●opakowanie cukru waniliowego ●15 dag cukru ●15 dag mąki ●łyżeczka proszku do pieczenia ●2-3 łyżki cukru pudru ●słoik (35 dag) marmolady morelowej ●2 łyżki likieru morelowego; na polewę: ●20 dag czekolady ●łyżka oleju ●20 dag cukru ●1/2 szkl. wody (lub torebka gorzkiej polewy czekoladowej) ●na kryzę: 1,5 tabliczki czekolady ●ewentualnie bita śmietana – serwuje się ją jako dodatek do tortu

Reklama

Ten legendarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku. APrzepis: czekoladę połam, stop w gorącej kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrami. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 żółtku.

Wlej ostudzoną czekoladę, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy czekoladowej. Białka ubij, powoli dosypując cukier puder. Pianę porcjami dodawaj do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej do niej ciasto. Piecz ok. godz. w 180°C.

Ciasto ostudź w formie, ostrożnie wyjmij i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrój na dwa krążki.

Marmoladę podgrzej, dodaj likier. Połową przełóż krążki ciasta. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na 2 godz. do zaschnięcia. Zrób polewę: stop czekoladę i wymieszaj z olejem. W garnku wymieszaj wodę z cukrem i doprowadź do wrzenia. Chłodny roztwór z cukru dodaj do czekolady, wymieszaj na gładko. AHotelowy tort ma napis „Sacher”.

Nasz ozdobiliśmy kryzą z czekolady: czekoladę stop, rozsmaruj na paskach natłuszczonej grubej folii aluminiowej. Zmarszcz je i zastudź. Następnie usuń folię, pomarszczoną czekoladą ubierz tort.

Cukiernia hotelu Sacher, Wiedeń

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej