Tort serowy

Składniki na 12 porcji Sernik: 60 dag miel. twarogu, 20 dag cukru pudru, 12 dag masła, 6 jajek, po 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniacz., ły- żeczka proszku do piecz.; Ciasto: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru pudru, 10 dag mielonych orzechów, po 1/2 szkl. stopionego masła, mąki pszennej i ziemniacz., łyżeczka proszku do piecz.; Krem: 25 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag śmietany 18 proc.; Ozdoba: orzechy włoskie

Reklama

1. Sernik: miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję po żółtku. Dokładam ser, mąki i proszek, ucieram. Białka ubijam, mieszam z masą. Nakładam do tortownicy z pergaminem. Piekę 60 min w 180 st. Studzę w otwartym piekarniku, wyjmuję z formy.

2. Ciasto: białka ubijam. Dodaję cukier i żółtka, miksuję. Dosypuję mąki i proszek, mieszam. Wlewam zimne masło i wsypuję orzechy (najlepiej włoskie). Wlewam do tortownicy (z pergaminem). Piekę 40 min w 180 st. Studzę, kroję na 2 blaty.

3. Masło na krem ucieram z cukrem. Dodaję po łyżce śmietany. Na paterze układam blat, smaruję 1/3 kremu. Wykładam ser, smaruję 1/2 pozostałego kremu i przykrywam drugim blatem. Boki i boki pokrywam resztą kremu. Dekoruję zmielonymi i całymi orzechami, chłodzę przez noc. Przygotowanie ok. 120 min + chłodzenie. 1 porcja ok. 470 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej