Tort truskawkowy

Na biszkopt: 6 jajek, 17 dag mąki tortowej, 17 dag cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem i dekorację: 65 dag śmietanki kremówki 30 proc., 50 dag serka mascarpone, 6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 i ½ kg truskawek

Reklama

Przygotowanie:

1. Białka ubij na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, wymieszaj z pianą. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką. Piecz biszkopt około 50 minut w temp. 180° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

2. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudź. 20 dag truskawek zmiksuj na mus, 50 dag pokrój w kawałki. 40 dag śmietanki ubij na sztywno. Następnie wlej żelatynę i jeszcze chwilkę ubijaj. 25 dag mascarpone wymieszaj z 5 łyżkami cukru pudru i musem truskawkowym. Dodaj ubitą śmietankę oraz pokrojone truskawki, wymieszaj. Pierwszy krążek ciasta posmaruj połową kremu, przykryj drugim. Na wierzch wyłóż pozostały krem i przykryj krążkiem ciasta. Wstaw do lodówki. 3. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, wystudź. Truskawki, które zostały, pokrój w plasterki. Śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z 3 łyżkami cukru pudru i połącz z ubitą śmietanką. Posmaruj kremem tort. Obłóż go pokrojonymi truskawkami i posmaruj tężejącą galaretką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 450 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej