Tort truskawkowy

Składniki na 16 porcji: 5 jajek, 12 dag drobnego cukru (1/2 szklanki), 1 cukier wanilinowy, 20 dag mąki (1 szklanka i 3 płaskie łyżki), 2 dag kakao (4 łyżki), 6 dag czekolady. Na krem i do dekoracji: 40 dag truskawek, 2 dag drobnego cukru (4 łyżeczki), 1 łyżka kakao, 1 litr śmietanki kremówki, 6 dag prażonych płatków migdałowych.

1. Przygotuj krem. Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier, przesiane kakao i starannie wszystko wymieszaj. Gdy już zostanie dobrze wymieszane, zagotuj na wolnym ogniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie śmietankę schładzaj całą noc w lodówce.

2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym na gładki krem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.

Reklama

3. Obie masy połącz delikatnie, a pod koniec dosypuj porcjami przesianą mąkę oraz kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm wypełnij ciastem. Piecz ok. 45 minut w 170° C. Po wyjęciu poczekaj aż ostygnie. Następnie wyjmij i przekrój poziomo na pół na dwa blaty.

4. Schłodzoną śmietankę z kakao ubij na sztywno. Truskawki oczyść, umyj, połowę z nich przekrój na pół. 5. Na pierwszy blat wyłóż większą część bitej śmietany, ułóż całe truskawki i przykryj drugim blatem.

Wierzch i boki posmaruj resztą bitej śmietany i posyp migdałami. Udekoruj połówkami truskawek.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 415 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej