Tort urodzinowy Anny Starmach

Biszkopt: • 7 jaj • 300 g drobnego cukru • 10 g mąki pszennej • 30 g mąki ziemniaczanej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka cukru waniliowego • 50 g płatków migdałowych. Masa: • 600 g serka mascarpone • 150 ml śmietanki 36% • 500 g truskawek • 3 brzoskwinie • 100 ml konfitury truskawkowej • 200 ml soku ananasowego.

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie pojedynczo dodawaj żółtka. Stopniowo dosypuj mąkę oraz migdały.

Masę mieszaj delikatnie łyżką. Całość przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Piecz około 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Reklama

Biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty. Serek mascarpone utrzyj z cukrem, dodaj ubitą śmietankę i konfiturę truskawkową. Truskawki pokrój w plasterki. Blat biszkoptowy przełóż na talerz, skrop sokiem z ananasów, ułóż na nim warstwę przekrojonych na pół truskawek i pokryj masą.

Przykryj drugim blatem skropionym sokiem, ułóż pokrojone brzoskwinie, dodaj masę. Połóż ostatni blat, udekoruj go masą i owocami. Tort schładzaj w lodówce.

• ok. 70 minut • dla 8-10 osób • cena porcji 4,5 zł

ANNA STARMACH. Gwiazda programów „MasterChef” i „Pyszne 25” co dwa tygodnie dzieli się z czytelniczkami SHOW swoimi najlepszymi przepisami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Show

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • 5 dag cukru pudru • żółtko • 2 łyżki zimnej wody • szczypta soli. Nadzienie: opakowanie budyniu waniliowego bez cukru • 300 ml... więcej