Tort-wózeczek

Biszkopt: ●4 jajka ●łyżka mąki krupczatki i bułki tartej ●4 łyżki cukru ●15 dag orzechów miel. ●szczypta proszku do piecz.; masa: ●1,2 l mleka ●3 budynie śmiet. ●łyżka mąki ziemn. ●5 żółtek ●3 cukry wanil. ●2,5 kostki masła ●słoik Nutelli ●alkohol do smaku ●2 łyżki zaparz. kawy rozpusz.; wierzch: ●1 l mleka ●5 żółtek ●2 budynie śmiet. ●po łyżce mąki ziemn. i tortow. ●4 łyżki cukru ●2,5 k. masła ●wiórki kokos. ●barwnik

Przygotowanie: ok. 70-80 min. Pieczenie: 20 min (blat). Koszt: ok. 26 zł.

1. Biszkopt: białka ubij, dodaj cukier. Dokładaj po żółtku, ubijając na puszysto. Połącz z sypkimi składnikami (mąką, orzechami, proszkiem i bułką). Przelej do tortownicy (26 cm) i piecz 20 min w 180°C (upiecz 4 blaty).

Reklama

2. Masa: część mleka zagotuj z cukrem wanil. Resztę połącz z budyniami, mąką, żółtkami i cukrem wanil. Ugotuj budyń. Ostudź. Utrzyj masło, dodając budyń. Do masy dodaj czekoladę, kawę i alkohol. Poncz: zaparz łyżkę kawy rozpuszcz. w 3/4 szkl. wody, posłodź. Po ostudzeniu dopełnij szkl. spirytusem. Biszkopty nasącz ponczem i przełóż masą. Tort schłodź, wytnij rączkę wózka i kółka, uformuj całość.

Dekoracja: większą część mleka ugotuj z cukrem, w reszcie rozmieszaj żółtka, mąki i budynie, zalej gotujące się mleko. Ugotuj, ostudź. Masło utrzyj na puch. Dodaj budyń. Częścią białej masy posmaruj boki, posyp wiórkami. Wierzch wózka udekoruj masą z barwnikiem.

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej