Tort z bezami

Składniki na 12 porcji:

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Ciasto: 1 szklanka cukru, 6 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 torebka cukru waniliowego, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do przygotowania formy. Masa orzechowa: 30 dag mielonych orzechów włoskich, 200 ml mleka, 1 kostka masła, 3/4 szklanki cukru pudru. Masa kawowa: 4 łyżki kawy mielonej, 2 kostki masła, 4 żółtka, 6 łyżek cukru. Boki i wierzch: 400 ml śmietanki, 3 łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru. Bezy: 4 białka, 10 dag cukru.

1. Zrobić bezy: ubić białka na sztywno, dodać cukier. Wyłożyć na pergamin, formując małe bezy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i od razu zmniejszyć temp. do 120°C. Piec godzinę.

Reklama

Zrobić ciasto: żółtka utrzeć z połową cukru, dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubić z resztą cukru. Wszystko połączyć. Piec 40 minut w temp. 175°C. Przekroić na dwie równe części.

2. Masa orzechowa: zagotować mleko z cukrem i orzechami. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z masą orzechową. Masa kawowa: żółtka utrzeć z połową cukru, a masło z pozostałym. Dodać żółtka, chwilę razem ucierać. Zmiksować z kawą.

3. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć z żelatyną. Na blat ciasta nałożyć masę orzechową, potem bezy, masę kawową i drugi blat. Posmarować śmietaną.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: ok. 3 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej