Tort z musem czekoladowym

Biszkopt: 6 jajek • szkl. cukru • szkl. mąki • łyżeczka proszku do pieczenia. Krem budyniowy: budyń śmietankowy lub waniliowy • 420 ml mleka • 3 łyżki cukru • 20 dag masła • laska wanilii. Mus czekoladowy: 200 g czekolady deserowej • 2 łyżki brandy • 4 łyżki wody mineralnej • 30 g masła • 3 jajka • 55 g cukru • 150 ml śmietanki kremówki • wiśnie z alkoholu • migdały w słupkach.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 60 min • Porcja 375 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12 porcji

Reklama

1 Białka ubijam na pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mieszam z mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlewam do formy o śred. 28 cm i piekę ok. 25 min w 170°C. Ostudzone kroję na pół.

2 Krem: w 1/2 szklanki mleka rozrabiam budyń, resztę mleka zagotowuję z wanilią i cukrem. Dodaję rozrobiony budyń i gotuję. Wystudzony budyń ucieram z miękkim masłem.

3 Mus: czekoladę z brandy i wodą mineralną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z ognia i mieszając, dodaję, masło i żółtka. Studzę. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Masę czekoladową mieszam z kilkoma łyżeczkami piany. Kremówkę ubijam i mieszam ją z masą czekoladową. Dodaję resztę piany.

4 Układam warstwy: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy. Wierzch posypuję migdałami.

Sandra Siebert z Lubonia

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej